• Soczewica żółta

Soczewica żółta

Wysyłka Tak - InPost, Kurier, Paczka w Ruchu
9.20
kg Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15
Odbiór osobisty (płatny w sklepie) 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic (płatna przy dostawie) 15
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 15
Paczkomaty InPost 20
Kurier (Pocztex 24) 25
Odbiór w Punktach 25
Dostępność Mało
Waga 1 kg

Zamówienie telefoniczne: 501265295

Soczewica żółta

Soczewica to gatunek należący do warzyw strączkowych z rodziny roślin bobowatych. Częścią jadalną są nieduże, okrągłe i spłaszczone nasiona o różnym zabarwieniu, które nadają się do spożycia wyłącznie po ugotowaniu. 

Soczewica, zaraz obok soi zawiera najwięcej łatwo przyswajalnego białka spośród roślin strączkowych. Jest bogata w lizynę - aminokwas biorący udział w syntezie hormonów i enzymów. Jest ona także źródłem węglowodanów złożonych m.in. skrobi oraz błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego i zapewniającego uczucie sytości. Ponadto zawiera mnóstwo składników mineralnych takich, jak: żelazo, fosfor czy magnez oraz witamin z grupy B, głównie kwasu foliowego. Soczewica ma również niski indeks glikemiczny (IG = 37 dla soczewicy gotowanej), co sprawia, że może być spożywana przez diabetyków. Dzięki wysokiej zawartości potasu oraz niskiej zawartości sodu może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, a w konsekwencji zapobiegać rozwojowi chorób sercowo- naczyniowych.

Soczewica żółta jest łagodna w smaku i najdelikatniejsza ze wszystkich soczewic. Soczewicy żółtej nie należy gotować dłużej niż 15 minut, gdyż ma tendencję do rozgotowywania się. Przed gotowaniem nie trzeba jej moczyć, jedynie trzeba ją opłukać pod bierzącą wodą. Żółte ziarna należy gotować w proporcjach 2:1, czyli na 2 szklanki wody przypada 1 szklanka ziaren. Polecana jest do zup, kremów oraz past.

Składniki: soczewica żółta 100%

Kraj pochodzenia: Turcja

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie