• Quinoa czarna (komosa ryżowa)

Quinoa czarna (komosa ryżowa)

Wysyłka Tak - InPost, Kurier, Paczka w Ruchu
26.00
kg Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15
Odbiór osobisty (płatny w sklepie) 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic (płatna przy dostawie) 15
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 15
Paczkomaty InPost 20
Kurier (Pocztex 24) 25
Odbiór w Punktach 25
Dostępność Mało
Waga 1 kg

Zamówienie telefoniczne: 501265295

Quinoa czarna  (komosa ryżowa) 

Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów, które wykazują właściwości antyoksydacyjne.

Ziarno komosy ryżowej ma wiele zastosowań. Jej lekko orzechowy smak nadaje się zarówno do dań słonych, jak i słodkich, na zimno i na gorąco. Najczęściej stosuje się ją, jako dodatek do zup, kotletów, zapiekanek, gulaszu i sałatek. Można ją wykorzystać do zrobienia pysznych i zdrowych ciasteczek i łakoci. Stanowi też dobrą alternatywą dla ziemniaków ryżu, kaszy czy makaronu. Ziarna komosy ryżowej należy przelać gorącą wodą na sicie, a następnie gotować w proporcji 1:2 (jedna porcja quinoa na dwie porcje wody) przez około 25 minut. Posolić na koniec gotowania.

Składniki: komosa ryżowa czarna 100%

Kraj pochodzenia: Peru

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie