• Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka 100% tłoczony na zimno

27.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 0
Dostępność Mało
Waga 0.1 kg

Zamówienie telefoniczne: 501265295

Zostaw telefon

Składniki: olej z wiesiołka 100 %

Olej w wiesiołka: To olej powstały w procesie tłoczenia nasion wiesiołka tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Metoda wykorzystuje prasy ślimakowe, dzięki którym po wydobyciu oleju z rośliny, skład biochemiczny oliwy jest taki sam, jak w nasionach tych rośliny. W ten właśnie sposób powstaje tzw. olej dziewiczy (extra vergine). 

Wiesiołek to dość niepozorna, a nawet pospolita roślina, która porasta łąki, pola, a nawet nieużytki, posiada jednak nieprzeciętne właściwości, cenione zarówno w farmaceutyce, kosmetyce, jak i w przemyśle spożywczym. Olej z nasion wiesiołka zawiera bardzo liczne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, kwas linolowy i gamma-linolenowy, od których w naszym organizmie zależy wiele ważnych procesów. Zawiera ponadto fitosterole, białko, enzymy, witaminę E, cynk, selen, magnez i wapń. Olej z wiesiołka wspomaga trawienie zapobiega magazynowaniu się tłuszczów, dlatego może być doskonałym wsparciem w walce z nadwagą. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu nawodnienia organizmu, a co za tym idzie w utrzymaniu jędrności i elastyczności skóry. Usuwa toksyny z organizmu, łagodzi bóle reumatyczne, działa kojąco w chorobach stawów, pobudza regenerację tkanki chrząstnej i łącznej, przyspiesza gojenie się ran i przeciwdziała zapaleniu stawów. Jego spożywanie wzmacnia układ odpornościowy. Ma działanie odtruwające. Pomaga w  leczeniu schorzeń płuc, oskrzeli, gardła, oczu, nabytej alergii czy astmy. Olej z wiesiołka wpływa także na obniżenie cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy. Poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, obniża ciśnienie. Usprawnia pracę mózgu; poprawia myślenie, pamięć i nastrój. Jest pomocny jako środek uzupełniający w leczeniu stwardnienia rozsianego, sklerodermii, schizofrenii, raka piersi. Wpływa korzystnie na gospodarkę hormonalną; łagodzi dolegliwości przedmiesiączkowe i towarzyszące menopauzie, niweluje drażliwość i wahania nastrojów, zmniejsza bóle piersi i uderzenia gorąca.

Należy spożywać go wyłącznie na zimno. Można dodawać go do sałatek, dipów, zimnych sosów, dresingów, jako okrasa do kasz i ziemniaków, lub maczać w nim pieczywo. A ponadto smarować nim skórę (pomaga w leczeniu trądziku, wyprysków oraz łuszcycy) oraz  włosy. Aby skorzystać z jego zdrowotnych właściwości, należy spożywać go w ilości ok 1-2 łyżek dziennie. Po otwarciu przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Producent zaleca, aby spożyć produkt w ciągu 3 miesięcy od daty produkcji.

Kraj pochodzenia: Polska

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie