
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Cukier Żelujący 3:1 BIO 500g


Symbol:
4005394285404
Cukier żelujący 3:1 - idealny do przygotowywania dżemów, marmolad, konfitur i galaretek. Skuteczny i organiczny składnik, który urozmaici Twoje kulinarne doświadczenia.
21.07
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | Następny Dzień Roboczy |
Cena przesyłki | 11.99 |
Dostępność |
Duża dostępność
|
Waga | 0.51 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 4005394285404 |
Zostaw telefon |
OPIS
Cukier żelujący 3:1 do przygotowania dżemów, marmolad, konfitur i galaretek.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Potrzebujesz 1,5 kg pokrojonych małych owoców (lub 1,2 litra soku owocowego) i 5 g kwasku cytrynowego (lub soku z jednej cytryny).
- Mały talerz
Przygotowanie z owocami:
- Umieść mały talerz w zamrażarce do testu żelowania.
- Umyć owoce, odsączyć, pokroić na małe kawałki, w razie potrzeby wydrążyć gniazda nasienne i odważyć 1,5 kg.
- Zawartość torebki przełożyć do rondelka z owocami i kwaskiem cytrynowym lub sokiem.
- Wszystko dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 4 minuty, ciągle mieszając.
- Test żelowania: Po upływie czasu gotowania na lodowaty talerz wyłożyć łyżkę gorącej pasty owocowej i pozostawić do ostygnięcia. Jeśli masa nie jest wystarczająco twarda, gotować jeszcze trochę. Następnie powtórzyć test żelowania.
- Gorącą wrzącą pastą owocową napełnić czyste słoiki, szczelnie zamknąć i odstawić na 5 minut do góry dnem.
Przygotowanie galaretki z soku:
- Umieść mały talerz w zamrażarce do testu żelowania.
- Do garnka wlać najpierw 1,2 l soku i podgrzać.
- Następnie dodać cukier żelujący i kwasek/sok cytrynowy, ciągle mieszając.
- Wszystko dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 4 minuty, ciągle miesiąc.
- Test żelowania: Po upływie czasu gotowania na lodowaty talerz wyłożyć łyżkę gorącej galaretki owocowej i pozostawić do ostygnięcia. Jeśli masa nie jest wystarczająco twarda, gotować jeszcze trochę. Następnie powtórzyć test żelowania.
- Gorącą wrzącą galaretką owocową napełnić czyste słoiki, szczelnie zamknąć i odstawić na 5 minut do góry dnem.
SKŁADNIKI
- nierafinowany cukier trzcinowy*, substancja żelująca: pektyny*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
UWAGA
- Ze względu na niższą zawartość cukru w przetworach owocowych 3:1, konserwacja jest mniejsza. W celu uzyskania dłuższego okresu przydatności do spożycia zalecamy stosowanie substancji konserwującej.
- Jeśli chcesz uniknąć dodania konserwantu, musisz pracować bardzo ostrożnie podczas przygotowywania przetworów. Oznacza to, że konieczna jest sterylizacja przedmiotów roboczych (gotowanie słoików i pokrywek).
- Owoce, które mają być użyte, muszą być dokładnie oczyszczone i powinny być w idealnym stanie.
- Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce i szybko zużyć.
Przydatne porady:
- Wydłużenie czasu gotowania skutkuje, że pasta owocowa będzie twardsza.
- Przygotuj nie więcej niż 1,5 kg owoców z 1 opakowaniem cukru żelującego 3:1 od BIOVEGAN na jeden proces gotowania!
- Wybierz rozmiar słoika tak, aby owoce wypełniały słoik tylko do połowy.
Zawartość pektyn w owocach:
- Niektóre owoce zawierają małą ilość pektyny, dlatego zaleca się, aby dodać do nich starte jabłko.
- Owoce o niskiej zawartości pektyny (zalecany dodatek 1 startego jabłka): mango, brzoskwinia, wiśnia, truskawka, czarny bez.
- Owoce o średniej zawartości pektyny (zalecany dodatek 1/2 startego jabłka): jeżyna, malina, jagoda, kiwi, morela, śliwka.
- Owoce o wysokiej zawartości pektyny: pigwa, jabłko, pomarańcza, borówka brusznica, porzeczka.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
- Przechowywać w suchym miejscu, z dala od ciepła.
Ilość w opakowaniu zbiorczym | 8 |
WEGETARIAŃSKI | WEGETARIAŃSKI |
CERTYFIKAT BIO | CERTYFIKAT BIO |
WEGAŃSKI | WEGAŃSKI |
PRODUCENT - NAZWA I ADRES | Biovegan GmbH, Biovegan-Allee 1, DE-56579 Bonefeld, Germany |
BEZ GLUTENU (w składnikach) | BEZ GLUTENU (w składnikach) |
BEZ GLUTENU (deklaracja) | BEZ GLUTENU (deklaracja) |
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
- Producenci