• Cieciorka gruba

Cieciorka gruba

Wysyłka Tak - InPost, Kurier, Paczka w Ruchu
13.50
kg Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15
Odbiór osobisty (płatny w sklepie) 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic (płatna przy dostawie) 15
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 15
Paczkomaty InPost 20
Kurier (Pocztex 24) 25
Odbiór w Punktach 25
Dostępność Mało
Waga 1 kg

Zamówienie telefoniczne: 501265295

Cieciorka gruba

Cieciorka, zwana także ciecierzycą lub grochem włoskim, to roślina z rodziny bobowatych. Ziarna cieciorki są jasnopomarańczowe i mają kształt przypominający orzeszki. Cieciorka ma dosyć delikatny oraz słodki smak, który może przypominać smak orzechów. Cieciorka jest przede wszystkim bogatym źródłem białka roślinnego, stąd doceniają ją zwłaszcza wegetarianie i weganie. Jest ono dobrze przyswajalne, ma wysoką wartość odżywczą. Ciecierzyca stanowi alternatywę dla mięsa, ponieważ jest zasobna w aminokwasy, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Cieciorka jest również dobrym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych: żelaza, magnezu, fosforu, cynku i potasu. To bogactwo kwasów nienasyconych i błonnika pokarmowego.

Ziarna cieciorki doskonale sprawdzają się w sycących, jesienno-zimowych zupach, gęstych gulaszach, jako dodatek do sałatek lub pieczona, chrupiąca przekąska. W suchej postaci są bardzo wdzięczne do przechowywania i zawsze gotowe do użycia. Wystarczy zalać je na noc wodą, a następnie ugotować. Ciecierzyca to niezwykle inspirujący i wszechstronny składnik, doceni ją każdy, kto nie lubi marnowania żywności. Woda po jej gotowaniu, zwana aquafabą, to zamiennik jajek, który znakomicie sprawdza się do przygotowania roślinnego majonezu, bezy czy dietetycznego musu czekoladowego. 

Składniki: cieciorka gruba 100 %

Kraj pochodzenia: Meksyk

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie