Aronia – polski superfood

Aronia w ostatnich latach stała się bardzo popularnym produktem, po który chętnie sięgają wszyscy wielbiciele zdrowego odżywiania. Nic zresztą dziwnego – owoce aronii zawierają przecież mnóstwo cennych składników i mają doskonały wpływ na poprawę naszego zdrowia. Nie bez powodu zaliczana jest do grupy superfoods, czyli żywności naturalnej zawierającej ponadprzeciętną ilość składników działających wyjątkowo korzystnie na organizm.

Aronia to nasza duma narodowa. Polska jest największym na świecie producentem aronii i jej przetworów, co stanowi 2/3 światowej produkcji, a jej cenne właściwości są znane na wszystkich kontynentach. 

Czym jest aronia?

Aronia, jest krzewem owocowym, który obecne przeżywa prawdziwy renesans. Wywodzi się z Ameryki Północnej, ale uprawia się ją głównie w Europie. Większość krzewów aronii osiąga od 1,5 m do 2,5 m wysokości. Są one bardzo odporne na warunki środowiska, zarówno mrozy, słabe nawożenie i przesychanie podłoża, dzięki czemu jest bardzo łatwa w uprawie. Co ważne są też odporne na szkodniki, dzięki czemu nie wymagają stosowania chemicznych oprysków. Z tego względu owoce te nie zawierają w składzie toksycznych substancji i mogą stanowić bezpieczne uzupełnienie codziennej diety.

Jadalne owoce krzewu aronii, to jagody o ciemnogranatowym kolorze, dość cierpkim smaku i aromatycznym miąższu, które są szeroko wykorzystywane w kuchni i trafiają na stoły w postaci różnego rodzaju przetworów, takich jak: soki, dżemy czy konfitury.

Wartości odżywcze owoców aronii

Owoce aronii zawierają polifenole o bardzo korzystnym działaniu dla organizmu, taniny odpowiadające za cierpki smak oraz antocyjany nadające im charakterystyczny kolor. Owoce aronii, to przede wszystkim bogate źródło przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego, witamin: C, E, K i kwasu foliowego oraz składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, potas, cynk, magnez.

Prozdrowotne właściwości aronii

Aronia dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dlatego korzyści wynikających ze spożywania aronii jest naprawdę mnóstwo. Składniki zawarte w owocach aronii wspomagają układ odpornościowy, chronią przed chorobami nowotworowymi, chorobami układu sercowo-naczyniowego, nadciśnieniem, wspomagają walkę z cukrzycą oraz poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.

Wsparcie układu odpornościowego

Bioflawonoidy obecne w owocach aronii niszczą szkodliwe wolne rodniki i chronią organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami, a zawartość witaminy C i E zwiększa odporność organizmu. Dzięki czemu aronię zaleca się spożywać w przypadku obniżonej odporności w okresie jesienno-zimowym oraz w celu wzmocnienia organizmu po przebytej chorobie.

Zmniejszenie ryzyka powstania chorób układu sercowo-naczyniowego

Antocyjany obecne w aronii uszczelniają naczynia krwionośne, poprawiają ukrwienie i zapewniają odpowiednią elastyczność naczyń. Ponadto aronia przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi oraz poprawy profilu lipidowego krwi (obniżenie poziomu cholesterolu LDL i wzrost stężenia cholesterolu HDL).

Działanie przeciwcukrzycowe

Substancje odżywcze zawarte w owocach aronii zwiększają wrażliwość komórek na insulinę, obniżają stężenie glukozy we krwi, działają ochronnie na komórki beta trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny oraz zmniejszenie stresu oksydacyjnego wywołanego hiperglikemią (podwyższonym stężeniem glukozy we krwi). Dzięki czemu przetwory z aronii powinny znaleźć się w diecie diabetyków.

Działanie przeciwutleniające

Obecność polifenoli w owocach aronii sprawia, że wykazują one silne właściwości przeciwutleniające, dlatego może być skutecznym składnikiem diety w profilaktyce i leczeniu choroby nawotworowej.

Poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci

Dzięki właściwościom przeciwutleniającym oraz dużej zawartości witaminy C spożywanie aronii opóźnia proces starzenia skóry oraz wpływa korzystnie na wygląd włosów i paznokci. 

Podsumowanie

Jagody aronii słusznie zasłużyły na miano superowoców. Owoce te zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Mają działanie prozdrowotne, korzystnie wpływają na organizm oraz zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym. Warto pamiętać o codziennym spożywaniu aronii w czasie trwania sezonu oraz sięganie po jej przetwory także w pozostałej części roku, które oczywiście znajdziecie w naszym sklepie: soki z aronii, dżemy oraz miody kremowane z aronią.

Na zdrowie!