• Żyto konsumpcyjne ziarno

Żyto konsumpcyjne ziarno

Wysyłka Tak - InPost, Kurier, Paczka w Ruchu
5.00
kg Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15
Odbiór osobisty (płatny w sklepie) 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic (płatna przy dostawie) 15
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 15
Paczkomaty InPost 20
Kurier (Pocztex 24) 25
Odbiór w Punktach 25
Dostępność Mało
Waga 1 kg

Zamówienie telefoniczne: 501265295

Żyto konsumpcyjne ziarno

Żyto stanowi rodzaj roślin z rodziny wiechlinowatych, która liczy około 10 różnych gatunków, z których najważniejszym pod względem gospodarczym jest żyto zwyczajne. Najwięksi producenci tego zboża to głównie kraje Europy Środkowej i Wschodniej, w tym Polska. Ziarna tego zboża są żółto-szaro-zielone i mają podłużny, wrzecionowaty kształt. Ziarno żyta jest wykorzystywane głównie w przymyśle zbożowo-młynarskim jako surowiec do wyrobu mąki. 

Ziarno żyta oprócz składników odżywczych typowych dla grupy zbóż, wyróżnia się znaczną zawartością błonnika pokarmowego. Wspomaga on perystaltykę jelit oraz funkcjonowania całego przewodu pokarmowego. Cenione jest również ze względu na bogactwo występowania aktywnych biologicznie związków fenolowych, głównie fitoestrogenów, które obniżają ryzyko występowania nowotworów, przeciwdziałają chorobie wieńcowej, osteoporozie, a także łagodzą symptomy menopauzy.

Ziarna żyta polecane są dla amatorów własnych wypieków. Przed samym pieczeniem nasiona należy zmielić w młynku lub użyć do tego innego urządzenia np. Termomix. Chleb żytni w porównaniu z chlebem pszennym ma o wiele niższy indeks glikemiczny. To oznacza, że po spożyciu tego rodzaju pieczywa poziom cukru we krwi nie wzrasta tak gwałtownie jak po zjedzeniu tradycyjnego pieczywa pszennego. Dzięki temu jest dobrym zamiennikiem dla diabetyków. 

Składniki: żyto 100%

Kraj pochodzenia: Polska

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie