• Soczewica czarna

Soczewica czarna

Wysyłka Tak - InPost, Kurier, Paczka w Ruchu
18.00
kg Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15
Odbiór osobisty (płatny w sklepie) 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic (płatna przy dostawie) 15
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 15
Paczkomaty InPost 20
Kurier (Pocztex 24) 25
Odbiór w Punktach 25
Dostępność Mało
Waga 1 kg

Zamówienie telefoniczne: 501265295

Soczewica czarna

Soczewica to gatunek należący do warzyw strączkowych z rodziny roślin bobowatych. Częścią jadalną są nieduże, okrągłe i spłaszczone nasiona o różnym zabarwieniu, które nadają się do spożycia wyłącznie po ugotowaniu. 

Soczewica, zaraz obok soi zawiera najwięcej łatwo przyswajalnego białka spośród roślin strączkowych. Jest bogata w lizynę - aminokwas biorący udział w syntezie hormonów i enzymów. Jest ona także źródłem węglowodanów złożonych m.in. skrobi oraz błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego i zapewniającego uczucie sytości. Ponadto zawiera mnóstwo składników mineralnych takich, jak: żelazo, fosfor czy magnez oraz witamin z grupy B, głównie kwasu foliowego. Soczewica ma również niski indeks glikemiczny (IG = 37 dla soczewicy gotowanej), co sprawia, że może być spożywana przez diabetyków. Dzięki wysokiej zawartości potasu oraz niskiej zawartości sodu może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, a w konsekwencji zapobiegać rozwojowi chorób sercowo- naczyniowych. Ponadto w odróżnieniu do innych odmian soczewicy posiada ona również antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze. Są one naturalnymi barwnikami roślinnymi, które pełnią w organizmie funkcje ochronne i nadają ziarnom charakterystyczny czarny kolor. Antocyjany redukują ryzyko chorób układu krążenia, wyciszają procesy zapalne w organizmie oraz zapobiegają nowotworom.

Soczewica czarna swoim wyglądem przypomina kawior. W smaku jest bardzo delikatna, aksamitna i odpowiednio ugotowana zachowuje swój kształt, dzięki czemu świetnie nadaje się do wykorzystania w wielu potrawach, nie tylko w formie zmiksowanej. Może być tylko dodatkiem do dania lub jego głównym składnikiem. Doskonale sprawdza się w przygotowaniu dań jednogarnkowych, sosów, gulaszy. Soczewica bardzo mocno wchłania różne aromaty w trakcie gotowania, dzięki temu może znacząco zyskać na smaku. Zamiast wody można wykorzystać do gotowania bulion albo dodać do wody przyprawy: ząbki czosnku, liście laurowe, liście świeżego lubczyku czy kminek. Soczewicę czarną należy gotować 30-40 minut. Przed gotowaniem nie trzeba jej moczyć, jedynie trzeba ją opłukać pod bierzącą wodą. Czarne ziarna należy gotować w proporcjach 2:1, czyli na 2 szklanki wody przypada 1 szklanka ziaren.

Składniki: soczewica czarna 100%

Kraj pochodzenia: Kanada

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie