• Ryż jaśminowy czerwony

Ryż jaśminowy czerwony

Wysyłka Tak - InPost, Kurier, Paczka w Ruchu
16.50
kg Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15
Odbiór osobisty (płatny w sklepie) 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic (płatna przy dostawie) 15
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 15
Paczkomaty InPost 20
Kurier (Pocztex 24) 25
Odbiór w Punktach 25
Dostępność Mało
Waga 1 kg

Zamówienie telefoniczne: 501265295

Ryż jaśminowy czerwony

Ryż czerwony, to ryż niełuskany wyróżniający się niecodzienną barwą osłonki nasiona. Jak wszystkie niełuskane ziarna, tak również czerwony ryż odznacza się wyższą zawartością składników odżywczych, niż zboża oczyszczone. Przede wszystkim ryż czerwony jest doskonałym źródłem złożonych węglowodanów. Oprócz tego zawiera też zadziwiająco dużo żelaza, któremu zawdzięcza swój kolor. Znajdziemy w nim również cynk, potas, błonnik, a także niewielkie ilości tłuszczów roślinnych i witaminę B6. Czerwony ryż to doskonałe źródło przeciwutleniaczy działających przeciwnowotworowo i opóźniających procesy starzenia się. Poza tym jedzenie go obniża poziom cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ta odmiana ryżu ma też korzystny wpływ na nasz układ kostny.

Ryż czerwony ma ciekawy, lekko orzechowy posmak, po ugotowaniu jego łupinka nadal pozostaje dość twardawa, natomiast środek jest miękki oraz kleisty. Idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Bywa pysznym składnikiem rozmaitych sałatek na zimno, dodatkiem do zup czy dań zapiekanych. Można również podawać go na słodko, w towarzystwie bakalii czy owoców. Uprzednio wypłukany ryż należy gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min. Po ugotowaniu odstawić garnek pod przykryciem na 10 minut.

Składniki: ryż jaśminowy czerwony 100%

Kraj pochodzenia: Kambodża

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie