• Ryż brązowy naturalny

Ryż brązowy naturalny

Wysyłka Tak - InPost, Kurier, Paczka w Ruchu
7.50
kg Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15
Odbiór osobisty (płatny w sklepie) 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic (płatna przy dostawie) 15
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 15
Paczkomaty InPost 20
Kurier (Pocztex 24) 25
Odbiór w Punktach 25
Dostępność Mało
Waga 1 kg

Zamówienie telefoniczne: 501265295

Ryż brązowy naturalny

Ryż brązowy - to pełnoziarniste ziarno ryżu wraz ze wszystkimi cennymi składnikami. Pozbawiony jest jedynie najbardziej zewnętrznej warstwy, która jest niejadalna. Brązowy ryż nie jest obłuszczany i polerowany. Od białego ryżu różni się nie tylko kolorem, ale przede wszystkim obecnością łuski, która odpowiada za jego właściwości. Brązowy ryż jest mniej przetworzony, twardszy i wolniej się gotuje. W porównaniu z białym ryżem zawiera więcej białka, tłuszczu, błonnika, składników mineralnych, witamin i bioaktywnych fitozwiązków. Ma także niższy indeks glikemiczny (IG = 50). Dzięki dużej ilości błonnika pozytywnie wpływa na trawienie i zdrowie naszych jelit oraz wspomaga kontrolowanie apetytu. Węglowodany pochodzące z ryżu brązowego uwalniane są stopniowo zapewniając stały dopływ energii na dłuższy czas. Regularne spożywanie brązowego ryżu chroni przed wystąpieniem choroby wieńcowej. Zawdzięcza to temu, iż zawiera on w sobie pewną ilość zdrowych kwasów tłuszczowych sprzyjających obniżeniu poziomu cholesterolu, bardzo niekorzystnego dla zdrowia. Ryż brązowy bogaty jest w składniki odżywcze, w tym przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz niwelują stany zapalne. Wedle badań, dieta bogata w ryż jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Dodatkowo, dzięki swojemu niskiemu indeksowi glikemicznemu polecany jest jako produkt dla osób cierpiących na cukrzycę. Nie wywołuje wyrzutów insuliny i gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi.

Ryż brązowy może być pełnowartościowym, ale zdrowszym zamiennikiem ryżu białego w większości przepisów. Owszem, wymaga dłuższego czasu gotowania i ma wyraźniejszy smak, ale na talerzu sprawdza się tak samo dobrze jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych, zwłaszcza tych z sosami. Dodawać go można także do zup oraz sałatek. Uprzednio wypłukany ryż należy gotować w proporcji 1:3 (1 porcja ryżu na 3 porcje wody) na małym ogniu ok. 30-35 min do miękkości.

Składniki: ryż brązowy naturalny 100%

Kraj pochodzenia: Pakistan

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie