• Olej z wiesiołka tłoczony na zimno 100 ml

Olej z wiesiołka 100% tłoczony na zimno

Wysyłka Tak - InPost, Kurier, Paczka w Ruchu
31.00
szt Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15
Odbiór osobisty (płatny w sklepie) 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic (płatna przy dostawie) 15
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 15
Paczkomaty InPost 20
Kurier (Pocztex 24) 25
Odbiór w Punktach 25
Dostępność Mało
Waga 0.1 kg

Zamówienie telefoniczne: 501265295

Olej z wiesiołka tłoczony na zimno, naturalny, nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Powstaje ze starannie dobranych ziaren wiesiołka. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych.

Składniki: tłoczony na zimno olej z wiesiołka

Pojemność: 100 ml

Termin przydatności do spożycia: 3 miesiące od daty tłoczenia

Przechowywanie: po otwarciu przechowywać w lodówce, przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno, sedymentacja osadu jest procesem naturalnym

Kraj pochodzenia: Polska

 

Zastosowanie i właściwości:

Wiesiołek to dość niepozorna, a nawet pospolita roślina, która porasta łąki, pola, a nawet nieużytki, posiada jednak nieprzeciętne właściwości, cenione zarówno w farmaceutyce, kosmetyce, jak i w przemyśle spożywczym. Olej z nasion wiesiołka zawiera bardzo liczne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, kwas linolowy i gamma-linolenowy, od których w naszym organizmie zależy wiele ważnych procesów. Zawiera ponadto fitosterole, białko, enzymy, witaminę E, cynk, selen, magnez i wapń. Olej z wiesiołka wspomaga trawienie zapobiega magazynowaniu się tłuszczów, dlatego może być doskonałym wsparciem w walce z nadwagą. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu nawodnienia organizmu, a co za tym idzie w utrzymaniu jędrności i elastyczności skóry. Usuwa toksyny z organizmu, łagodzi bóle reumatyczne, działa kojąco w chorobach stawów, pobudza regenerację tkanki chrząstnej i łącznej, przyspiesza gojenie się ran i przeciwdziała zapaleniu stawów. Jego spożywanie wzmacnia układ odpornościowy. Ma działanie odtruwające. Pomaga w  leczeniu schorzeń płuc, oskrzeli, gardła, oczu, nabytej alergii czy astmy. Olej z wiesiołka wpływa także na obniżenie cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy. Poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, obniża ciśnienie. Usprawnia pracę mózgu; poprawia myślenie, pamięć i nastrój. Jest pomocny jako środek uzupełniający w leczeniu stwardnienia rozsianego, sklerodermii, schizofrenii, raka piersi. Wpływa korzystnie na gospodarkę hormonalną; łagodzi dolegliwości przedmiesiączkowe i towarzyszące menopauzie, niweluje drażliwość i wahania nastrojów, zmniejsza bóle piersi i uderzenia gorąca.

Należy spożywać go wyłącznie na zimno. Można dodawać go do sałatek, dipów, zimnych sosów, dresingów, jako okrasa do kasz i ziemniaków, lub maczać w nim pieczywo. A ponadto smarować nim skórę (pomaga w leczeniu trądziku, wyprysków oraz łuszcycy) oraz  włosy. Aby skorzystać z jego zdrowotnych właściwości, należy spożywać go w ilości ok 1-2 łyżek dziennie.

 

Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna: 3600 kj/ 884 kcal

Tłuszcz: 100 g, w tym:

- kwasy tłuszczowe nasycone: 7,93 g

- kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 6,2 g

- kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 86 g

Węglowodany: 0g

Białko: 0g

Sól: 0g

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie