• Naturalny olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno - 100% natrualny

20.50
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 0
Dostępność Mało
Waga 0.1 kg

Zamówienie telefoniczne: 501265295

Zostaw telefon

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno - to olej wyprodukowany procesie tłoczenia na zimno nasion czarnuszki . Ta tradycyjna metoda wykorzystuje prasy ślimakowe, dzięki którym po wydobyciu oleju z rośliny skład biochemiczny oliwy jest taki sam jak w nasionach tych roślin. W ten właśnie sposób powstaje tzw. olej dziewiczy (extra vergine).

Olej w 100% naturalny, posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Bogaty w Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas alfa-linolenowy, a także w witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy i przeciwutleniacze, a przede wszystkim tymochinon - najważniejszy związek tego oleju, składnik olejku eterycznego, dzięki któremu olej ten wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, porównywalne  z aktywnością aspiryny. Tymochinon ochrania ponadto miąższ wątroby i nerek a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Olej z czarnuszki znany i doceniany już w starożytności, zwany był "złotem faraonów", posiada wiele właściwości zdrowotnych, uznawany jako cenny surowiec kosmetyczny, w kuchni nadający potrawą korzenny smak.  Zarówno medycyna starożytna, medycyna Bliskiego Wschodu, jak i medycyna współczesna olej z nasion czarnuszki uważa za skuteczny środek na dolegliwości żołądkowe  tj.: wrzody, nieżyt żołądka, grypa żołądkowa, refluks, oraz alergie. Ponadto olej ten obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, trójglicerydów, poziom glukozy. Jego spożywanie zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba niedokrwienna czy zawał, a także rozwojowi cukrzycy typu 2. Olej z czarnuszki łagodzi objawy schorzeń alergicznych, tj.: katar alergiczny, objawy astmy oskrzelowej, egzemę atopową, katar sienny. Jest również skuteczny w leczeniu poparzeń słonecznych i powstałych podrażnień; ponadto przyspiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, tj. trądzik, łupież, czy liszaj. Olej z czarnuszki może być używany w terapiach aromatycznych; wycisza, pomaga łagodzić stres, i likwidować zaburzenia snu. Należy spożywać go wyłącznie na zimno. Można dodawać go do sałatek, zup, zimnych sosów, dresingów, twarogów, kasz, lub maczać w nim pieczywo. Nadaje potrawom korzenny smak. aby skorzystać z jego zdrowotnych właściwości zaleca się stosować go  w ilości 1-2 łyżek dziennie. 

 

Wartość odżywcza w 100 g : ok. 3700kJ/884 kcal

Składniki: olej z czarnuszki 100 %

Producent zaleca, aby spożyć produkt w ciągu 3 miesięcy od daty produkcji.

Data tłoczenia: 14.01.2021

Kraj pochodzenia: Polska

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie