• Naturalny olej z czarnuszki tłoczony na zimno 250 ml

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno - 100% natrualny

Wysyłka Tak - InPost, Kurier, Paczka w Ruchu
38.00
szt Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15
Odbiór osobisty (płatny w sklepie) 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic (płatna przy dostawie) 15
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 15
Paczkomaty InPost 20
Kurier (Pocztex 24) 25
Odbiór w Punktach 25
Dostępność Mało
Waga 0.25 kg

Zamówienie telefoniczne: 501265295

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, naturalny, nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Powstaje ze starannie dobranych ziaren czarnuszki siewnej. Ma wyrazisty, korzenny smak.

Składniki: tłoczony na zimno olej z czarnuszki siewnej

Pojemność: 100 ml

Termin przydatności do spożycia: 3 miesiące od daty tłoczenia

Przechowywanie: po otwarciu przechowywać w lodówce, przeznaczony wyłącznie do spożywania na zimno

Kraj pochodzenia: Polska

 

Zastosowanie i właściwości:

Olej w 100% naturalny, posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Bogaty w Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas alfa-linolenowy, a także w witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy i przeciwutleniacze, a przede wszystkim tymochinon - najważniejszy związek tego oleju, składnik olejku eterycznego, dzięki któremu olej ten wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, porównywalne  z aktywnością aspiryny. Tymochinon ochrania ponadto miąższ wątroby i nerek a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Olej z czarnuszki znany i doceniany już w starożytności, zwany był "złotem faraonów", posiada wiele właściwości zdrowotnych, uznawany jako cenny surowiec kosmetyczny, w kuchni nadający potrawą korzenny smak.  Zarówno medycyna starożytna, medycyna Bliskiego Wschodu, jak i medycyna współczesna olej z nasion czarnuszki uważa za skuteczny środek na dolegliwości żołądkowe  tj.: wrzody, nieżyt żołądka, grypa żołądkowa, refluks, oraz alergie. Ponadto olej ten obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, trójglicerydów, poziom glukozy. Jego spożywanie zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba niedokrwienna czy zawał, a także rozwojowi cukrzycy typu 2. Olej z czarnuszki łagodzi objawy schorzeń alergicznych, tj.: katar alergiczny, objawy astmy oskrzelowej, egzemę atopową, katar sienny. Jest również skuteczny w leczeniu poparzeń słonecznych i powstałych podrażnień; ponadto przyspiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, tj. trądzik, łupież, czy liszaj. Olej z czarnuszki może być używany w terapiach aromatycznych; wycisza, pomaga łagodzić stres, i likwidować zaburzenia snu. Należy spożywać go wyłącznie na zimno. Można dodawać go do sałatek, zup, zimnych sosów, dresingów, twarogów, kasz, lub maczać w nim pieczywo. Nadaje potrawom korzenny smak. aby skorzystać z jego zdrowotnych właściwości zaleca się stosować go  w ilości 1-2 łyżek dziennie. 

 

Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna: 3700 kj/ 900 kcal

Tłuszcz: 100 g, w tym:

- kwasy tłuszczowe nasycone: 16 g

- kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 24 g

- kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 60 g

Węglowodany: 0 g

Białko: 0 g

Sól: 0 g

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie