• Naturalny olej rydzowy z lnianki tłoczony na zimno

Olej rydzowy z lnianki tłoczony na zimno - 100% naturalny

12.50
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 0
Dostępność Mało
Waga 0.25 kg

Zamówienie telefoniczne: 501265295

Zostaw telefon

Olej rydzowy z lnianki tłoczony na zimno, to olej nierafinowany wy produkowany w procesie tłoczenia na zimno nasion lnianki siewnej (inaczej rydza). Ta tradycyjna metoda wykorzystuje prasy ślimakowe, dzięki którym po wydobyciu oleju z rośliny skład biochemiczny oliwy jest taki sam jak w nasionach tych roślin. W ten właśnie sposób powstaje tzw. olej dziewiczy (extra vergine).

Zawiera liczne kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy A, E, z grupy B, lecytynę, mikro i makroelementy oraz przeciwutleniacze. Olej  w 100% naturalny. Jego spożywanie obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a zawarte w nim kwasy tłuszczowe spowalniają starzenie się komórek, chronią przed nowotworami i zawałami serca, a także obniżają poziom trójglicerydów we krwi. Jego barwa mieni się od złocistej do czerwonobrunatnej, zaś mocny soczysty aromat oraz posmak cebuli i gorczycy, sprawiają, że olej z lnianki znakomicie sprawdza się jako okrasa do kasz, śledzi, makaronów, ziemniaków, a także jako baza do marynat, dodatek do zup i sałatek. Należy spożywać go na zimno. Aby skorzystać z jego zdrowotnych właściwości zaleca się przyjmować go ok. 1-2 łyżeczek dziennie.

Można stosować go również do celów kosmetycznych, dzięki zawartości "witaminy młodości" którą jest witamina E, jest antyoksydantem, który opóźnia procesy starzenia. Olej rydzowy można aplikować na skórę jako środek pielęgnacyjny.

 

Wartość odżywcza w 100 g : ok. 3700kJ/884 kcal

Składniki: olej z lnianki 100 %

Producent zaleca, aby spożyć produkt w ciągu 3 miesięcy od daty produkcji.

Data tłoczenia: 20.01.2021

Kraj pochodzenia: Polska

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie