• Matero Gliniane Macapa Yerba Mate 330ml

Symbol: 5901854709970

-
Matero gliniane o pojemności 330 ml. Łatwy w czyszczeniu, idealny dla początkujących. Zachowuje dłużej temperaturę, jest lepsze do trzymania niż tykwa.-
#-
Składniki mate można uzupełnić, aby zniwelować goryczkę.
-
WAŻNE: Nie mieszać suszu bombillą, zalać zimną wodą i delikatnie wstrząsnąć, używać wody o temp. do 75°C.

45.67
szt. Do przechowalni
Opinie
Wysyłka w ciągu Następny Dzień Roboczy
Cena przesyłki 11.99
Paczkomaty InPost 11.99
Kurier DPD 14.49
Kurier Pocztex (Poczta Polska) 14.99
Paczkomaty InPost - Za Pobraniem 16.98
Kurier DPD - Za pobraniem 18.99
Kurier Pocztex (Poczta Polska) - Za Pobraniem 19.98
Dostępność Mało
Waga 0.44 kg
EAN 5901854709970
Zostaw telefon

OPIS


Materiał: glina szkliwiona od wewnątrz. Pojemność: ok. 330 ml
Główną zaletą matero glinianego jest to, że wystarczy spłukać go wodą. Polecany dla początkujących osób oraz tych, które nie mają czasu na pielęgnację tykwy.
Glina dłużej utrzymuje temperaturę. Jest cięższe niż tykwa, przez co lepiej leży w dłoni. Nie poci się jak tykwa. Jest natomiast niestety mniej odporna na stłuczenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Wypełnij naczynie suszem od 1/2 do 3/4 jego pojemności.
  2. Przykryj otwór naczynia dłonią, odwróć naczynie do góry dnem oraz potrząśnij energicznie kilka razy naczyniem w górę i w dół. Dzięki temu zabiegowi najdrobniejsze części mate oraz pył przesuwają się ku górze, przez co zmniejszamy ryzyko zatykania się bombilli.
  3. Kolejnym krokiem jest delikatne przesunięcie mate na ściankę naczynia. Odpowiednie ułożenie suszu zapobiega zatykanie bombilli przez najdrobniejsze jego części oraz dostawanie się pyłu przez wlot bombilli.
  4. Następnie w pustą przestrzeń wlewamy powoli niewielką ilość wody w temperaturze pokojowej, aż do całkowitego jej wchłonięcia przez susz. Matero jest ciągle ułożone delikatnie po ukosie, susz znajduje się na ściance. Zalanie zimną wodą ma na celu uniknięcie utraty wartości odżywczych oraz aromatu płynącego znaparu.
  5. Bombile należy umieścić w pustej przestrzeni gdzie nie znajduje się susz. Teraz należy delikatnie wlać ciepłą wodę (do 75°C) w pustą przestrzeń. Nalewamy niemal po brzegi, mając na uwadze pozostawienie na samej górze niewielkiej ilości ciągle suchej mate.
  6. Po dodaniu ciepłej wodynależy odczekać około 2-3 minut i napar jest gotowy do wypicia.
  7. Gdy opróżnimy naczynie z naparu możemy dolewać ciepłej wody, aż do momentu, gdy nie będziemy już odczuwać dostatecznego smaku płynącego z naparu.

SKŁADNIKI


Do suszu mate można dodawać inne składniki, które mają na celu zniwelowanie goryczki (miód,cukier czy zioła: mięta, mięta pieprzowa, werbena cytrynowa, liście bławatka iinne). Cukier można zastąpić innym zamiennikiem przykładowo stewią, ksylitolemlub erytrolem.

UWAGA


Należy pamiętać o kluczowych sprawach, tj:
Nie mieszamy suszu bombillą, powoduje to zatykanie jej otworów i powstawanie tzw. błotka.
W pierwszej kolejności wlewajmy do naczynia zimną wodę, aby dłużej utrzymać aromat naparu i jego składniki odżywcze.
Wstrząśnij naczyniem zatykając jego otwór, aby najdrobniejsze elementy mate pozostały u góry.
Do kolejnych zalań używaj wody o temperaturze maksymalnie 75°C.
Ilość w opakowaniu zbiorczym 18
WEGETARIAŃSKI WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI WEGAŃSKI
PRODUCENT - NAZWA I ADRES SZCZYPTA ŚWIATA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, ŚWIERADOWSKA 51-57, 50-559 WROCŁAW
BEZ GLUTENU (w składnikach) BEZ GLUTENU (w składnikach)
BEZ CUKRU (w składnikach) BEZ CUKRU (w składnikach)
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Producenci