• Mąka żytnia typ 720 chlebowa

Mąka żytnia typ 720 chlebowa

Wysyłka Tak - InPost, Kurier, Paczka w Ruchu
3.60
kg Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15
Odbiór osobisty (płatny w sklepie) 0
Odbiór osobisty 0
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic (płatna przy dostawie) 15
Dostawa na terenie Wrocławia i okolic 15
Paczkomaty InPost 20
Kurier (Pocztex 24) 25
Odbiór w Punktach 25
Dostępność Mało
Waga 1 kg

Zamówienie telefoniczne: 501265295

Mąka żytnia typ 720 chlebowa

Ten typ mąki charakteryzuje się jasno szaro-brązowym kolorem z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Powstaje w wyniku rozdrobnienia całych ziaren żyta. Zboże wykorzystane do powstania tej mąki żytniej nie podlega przesiewowi, co dodatkowo wzmaga ilość zawartych w nim otrąb. Dzięki temu mąka nie traci cennych właściwości odżywczych, jak może to mieć miejsce w przypadku ziaren wysoko przetworzonych. Większa ilość otrąb oznacza również, że mąka jest także bardziej bogata w błonnik, dzięki temu poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości. Jest również bogactwem witamin – tych z grupy B oraz witaminy E, a także minerałów: cynku, fosforu, magnezu, czy potasu.

Mąka żytnia typ 720 chlebowa, jak sama nazwa wskazuje, służy głównie do pozyskania aromatycznego pieczywa. Wykorzystywana jest także do wypieku domowych ciast i ciasteczek. Idealna do zakwasu. Posłuży podczas gotowania żuru, któremu nada delikatnie kwaśny posmak.

Składniki: mąka żytnia 100%

Kraj pochodzenia: Polska

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie